Wszystkie kategorie

Miód ranking maj 2024

Ranking produktów

Przedstawiamy ranking TOP 10 produktów z kategorii miód, które w ostatnim czasie cieszyły się największą popularnością w porównywarce Skąpiec.pl. Pozwoli Ci on szybciej podjąć decyzję zakupową.

Zestawienie jest aktualizowane na bieżąco, raz w tygodniu, dlatego warto zaglądać tu regularnie. Za sprawą rankingu dowiesz się, które produkty są obecnie popularne, dzięki czemu łatwiej będzie Ci dokonać wyboru.

Opublikowano:

Ranking miód - Lista TOP 10 produktów z kategorii MIÓD:

Rodzajmanuka
Skąd pochodzi Miód Manuka$109 Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. Czym jest Miód Manuka$110 W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO(TM)) (Science and characteristing Manuka honey - Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014). Czym jest MGO(TM)$111 MGO(TM) to skrót od Methylglyoxal - naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO(TM), która jest obiektywna i powtarzalna.Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO(TM) oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO(TM) (od 2007 r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz). Etykieta MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO(TM) 250+(nawet do 381,8 mg/kg MGO)Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Składniki: miód z krzewu Manuka 100% Wartość odżywcza w 100 g w 15 g* Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal Tłuszcz 0 g 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g Węglowodany 82,1 g 12,3 g w tym cukry 82,1 g 12,3 g Błonnik 0 g 0 g Białko 0,3 g 0,05 g Sól 0,04 g 0,01 g Methylglyoxal  >25 mg >3,75 mg *15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji. Opakowanie 1 kg przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa miesiące. Spożywanie Miodu Manuka MGO(TM) 250+Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej. Masa netto: 1 kgKraj pochodzenia miodu: Nowa ZelandiaKraj produkcji: Nowa ZelandiaWeterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022 Więcej informacji o miodzie Manuka Naukowo potwierdzone ilości MGO(TM)Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją. ,,Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal." - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim) Te same badania naukowa wykazały, że Miód Manuka MGO(TM) jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -  na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg. Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO(TM) 100+). Produkt Methylglyoxal, mg/kg Miód Manuka 30-800+ Inne miody 0-10 Inne produkty żywnościowe 0-50   Więcej informacji o miodzie Manuka: Methylglyoxal Gwarancje jakości Rekomendacje Klientów w niezależnym serwisie Opineo.
Czytaj więcej...
Miód - Bartnik Sądecki BARTNIK Miód Spadziowy pszczeli akacjowy 250 g - miniaturka - grafika 1
ProducentBartnik Sądecki
Rodzajakacjowy

BARTNIK Miód Akacjowy posiada charakterystyczny delikatny zapach kwiatu akacji oraz delikatną jasnokremową barwę. Niektóre odmiany tego miodu mogą być nawet bezbarwne. Z racji na ilość naturalnego cukru fruktozy, miód akacjowy może być stosowany przez cukrzyków po konsultacji z lekarzem. Z racji na swój bardzo słodki smak, miód akacjowy jest chętnie spożywany przez dzieci. Jednak ogólnie jest on polecany przy zaburzeniach przewodu pokarmowego i kłopotach z trawieniem. Posiada delikatne działanie moczopędne. Opakowanie zawiera 250 g miodu.

BARTNIK Miód Akacjowy - Skład:

Miód akacjowy

Wskazania i działanie:
  • Polecany przy zaburzeniach przewodu pokarmowego i kłopotach z trawieniem. Stosuje się go profilaktycznie wspomagając leczenie chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy, bowiem jego składniki chronią organizm przed nadmierną ilością kwasów trawiennych. Działa lekko moczopędnie i zapobiega powstawaniu kamieni. Mogą go spożywać osoby chorujące na lżejsze odmiany cukrzycy (po konsultacji z lekarzem).
  • Powinni go jeść regularnie wszyscy narażeni w pracy na wysiłek psychiczny, czy fizyczny, gdyż zawarte w nim łatwo przyswajane cukry proste bardzo szybko regenerują energetycznie organizm.
    Warto pamiętać, że okłady z tego miodu bardzo dobrze wpływają na gojenie się oraz likwidowanie zakażeń.
Przeciwwskazania:

Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.

Zalecane spożycie:

Miód stosować według potrzeb

Pojemność opakowania:

250 g

Producent:

Gospodarstwo Pasieczne 
"SĄDECKI BARTNIK" sp. z o.o.

Stróże 235
33-331 Stróże, 
woj. małopolskie

Czytaj więcej...
Miód - Miód z pyłkiem pszczelim Nasza Pszczelarnia 270g - miniaturka - grafika 1
Miód z pyłkiem pszczelim Nasza Pszczelarnia to połączenie intensywnego smaku miodu wielokwiatowego z kwiatowym aromatem pyłku. Bogaty w składniki odżywcze, bez konserwantów i barwników. Idealny do herbaty i różnych dań. Słoik zawiera 270 g miodu.
Czytaj więcej...
ProducentManuka Health
RodzajMiód

Miód od wieków uważany jest za naturalny, który nie tylko pomaga zwalczyć chorobę, ale i jednocześnie skutecznie chroni i wzmacnia organizm. Swoje wyjątkowe właściwości miód zawdzięcza jednak specjalnej substancji, methylglyoxalowi. Szacuje się, że w zwykłych miodach jest średnio 1-10 mg MGO na kilogram, a wyjątkiem są miody Manuka. Produkowane są one przez pszczoły żerujące na krzewach Manuka, które rosną w Nowej Zelandii i znane są z dużych ilości methylglyoxalu.

Miód Manuka 550+ Manuka Health 500g to produkt o największym stężeniu MGO dostępny w Polsce. Jego regularne spożywanie może skutecznie nie tylko wzmocnić cały organizm, ale i chronić układ pokarmowy, immunologiczny, świetnie wpływa na wygląd skóry. Miody Manuka są przy tym produktami w pełni naturalnymi, certyfikowanymi, w odróżnieniu od innych suplementów diety, dzięki temu zawarte w nim substancje lecznicze są łatwo i szybko wchłaniane przez organizm.

Składniki: 100% miód z krzewu Manuka.

Wartości odżywcze w 500g:

  • wartość energetyczna - 1400kJ / 334kcal
  • tłuszcz - 0g
  • węglowodany - 82,1g
  • w tym cukry - 82,1g
  • białko - 0,3g
  • sól - 35g

Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Czytaj więcej...
Miód - HUZAR Miód lipowy - miniaturka - grafika 1
Rodzajlipowy
HuzarMiód pszczeli nektarowy lipowyMieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE.Słoik500 g500 gMieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE.
Czytaj więcej...
Miód - Ocet stołowy 9% "Zelta Saule" 500ml - miniaturka - grafika 1
➡️ Składniki: Woda pitna (91%), regulator kwasowości – kwas octowy E260.
Miód - Żurawina w miodzie akacjowym BEHARMONY 230g - miniaturka - grafika 1
Żurawina w miodzie akacjowym Beharmony bęzie świetnym uzupełnieniem gorącej herbaty w chłodne jesienno-zimowe wieczory. Słoik zawiera 230 g owoców w miodzie akacjowym.
Czytaj więcej...
Baw się i dekoruj swoje wypieki pyszną polewą Dr. Oetkera. Zastanawiasz się jak uatrakcyjnić swoją ulubioną babkę$4 Jak po raz kolejny zaskoczyć bliskich innym wyglądem piernika$5 Spróbuj polew gotowych Dr. Oetkera.
Czytaj więcej...